MUSIKDOKUMENTÄRER DEL 2

Här kommer fortsättningen av musikdokumentärer vi rekommenderar.
 
Twenty Feet From Stardom (2013)
 
 
 
Bruce Springsteen. Elvis. The Rolling Stones. Tina Turner. Stevie Wonder. Ja, listan kan göras lång. Men vad har dessa musiker gemensamt?
 
De har alla använt sig frekvent av bakgrundssångare/sångerskor.
 
Många artister kommer och går. En del lyser lite starkare än andra och har sin beskärda del i rampljuset innan lågan sakta men säkert slocknar. Men vad händer med de som stod precis bredvid strålkastarljuset? De som bidrar lika mycket som alla övriga i bandet men som aldrig slog igenom?
 
Twenty feet from stardom handlar om de som influerat och hjälpt till att skapa ett särpräglat "sound" till alla de artister som nämndes ovan. Hur de har växt upp med förhoppningen att någon dag kunna bli en känd artist, men som någonstans kategoriserades in i bakgrunden. Alltid bidragande och hårt arbetande.
 
Här kommer ett exempel på en låt som, i mitt anseende, lyfts helt p g a Merry Clayton (som på tiden låten spelades in var höggravid) med sin finkalibrerade röst:
 
 
 
 
Nästa dokumentärtips följer samma stuk vad gäller en omfattande influens inom musiken utan att riktigt slå igenom:
 
Anvil! (2009)
 
 
 
Vi får följa bandet Anvil och hur de gått från att 1984 turnerat med Whitesnake och Bon Jovi till att arbeta på en cateringfirma i Kanada.
Anvil har, enligt flera kända band såsom Guns 'n' roses, metallica m fl, varit en stor musikalisk influens. Dokumentären har flera paralleller till den satiriska dokumentären "Spinal Tap", vilket i mitt tycke är en helt fantastisk satir. Men det får vi ta en annan gång. 
 
Håll ögonen öppna efter fler tips!
 
Fridens liljor
- Mäts

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0